Ébredés egy új életre
A kandallóban lobogó tűz melege már szinte elviselhetetlen volt a vámpír számára, de Reina még mindig remegett, mintha a hideg rázná. Raymond már csak egyetlen pillanatig várt, elhatározta végre magát. A lány nyakára hajolt, a tőrt az ágyra fektetve, és lassú kortyokban kezdte szívni a Reinában maradt, kevéske vért. Figyelte a lassuló szívdobogást, megérezte a pillanatot, amikor a halandó test egy utolsó görcsbe rándul, és végül megáll a vér a szomjazó erekben.
Raymond elhúzódott a lánytól. Nem ez volt az első alkalom, amikor az ő torka is elszorult, látva a leendő tanítványa halott testét. Várta a pillanatot, amikor a lélek megpróbálja elhagyni a porhüvelyt, a halvány derengést, amit csak a vámpírok szemei látnak meg, a test utoljára felfénylik, amint a lélek kilép belőle, és felfelé száll… Visszafojtott lélegzettel várta a pillanatot, és amikor végre, hosszú percek után Reina teste ragyogni kezdett, a tőrt átszúrta a lány szívén.
A szobát betöltő fényáradat sokkal erősebb volt mindannál, amit Raymond valaha tapasztalt, a szemei kis híján belevakultak, össze kellett zárnia őket. Mégsem volt ideje erre, a döntő pillanat elérkezett. Visszatartotta a lány lelkét, az ő vére kellett hozzá, hogy vámpírrá tegye. A kést kihúzta Reina szívéből, és a saját csuklóját vágta fel vele. Fel sem szisszent az apró fájdalomtól, és a kifolyó vért a lányon ejtett sebbe csurgatta. A szív ismét dobogni kezdett, ahogy a vámpír vére megtöltötte a kamrákat. Egyre gyorsuló ütemét Raymond tisztán hallotta, mígnem a lány teste őrült ritmussal kelt életre.
Reina szemei még vakok voltak a világra, teste bénultan feküdt az ágyon. Ez az alakja, amit halandó életében viselt, most kezdett eltűnni, átalakulni egy új életre. A lány megvonaglott, az átalakulás görcsbe rántotta az izmait, és lüktető fájdalom járta át minden porcikáját. A kín elviselhetetlenné fokozódott, és a lány felsikoltott hosszan, keserves segélykérő sikollyal. Raymond tehetetlen volt. Tudta, hogy mindenkinek át kell esnie ezen, aki fekete vámpírrá válik, és tudta azt is, hogy Reinára ez a sors vár. Őszintén sajnálta az ágyon vonagló lányt, de már nem segíthetett rajta. Ez már visszafordíthatatlan volt…
- Lehet, hogy jobb lett volna, ha inkább megölsz… - mondta Reina. Ezek voltak az első szavai, miután az átváltozás hosszú folyamata véget ért. A fájdalom emléke még a csontjaiban lüktetett, de másra képtelen volt visszagondolni.
- Üdv az új életedben – mosolyodott el Raymond, és a falnak dőlt, kifújva magát. – Két óráig szenvedtél, már kezdtem én is megijedni, általában gyorsabban lezajlik az egész. De végül is megérte…
Reina fintorogva vette tudomásul a szavakat, és felült az ágyon, a kezeire támaszkodva. Nem nézett rá a férfire, helyette a lobogó tüzet bámulta. Most boldognak kellett volna lennie, hogy elérte, amit akart, és vámpírrá változott, de nem érzett semmi hasonlót. Helyette a félelem költözött vissza a szívébe, tudta jól, hogy még nagyon nehéz évek várnak rá. A nyelve hegyével kitapogatta a szemfogait, és felszisszent, amikor megszúrta magát vele. A seb gyorsan el is tűnt, de a lány nem mosolyodott el. Már biztos volt benne, hogy meg fog halni – érzékei megsúgták, hogy így is történt – és mégis új életet kapott. Rossz érzése volt, félt a jövő elé menni. Sajnálta, amit halandóként elmulasztott, csak most jött rá, hogy mennyire fontos lett volna az élete… A szülei, akiket legutóbb egy hónapja látott, a barátai, akiktől el sem köszönt, a főiskola, amit imádott… Mégis vállalta az új életet, vágyott rá. Talán nem kellett volna ennyire ragaszkodnia hozzá, talán nem kellett volna megtörténnie…
Raymond sokáig hagyta merengeni a lányt, közben szemügyre vette az új vámpír alakját. A változás semmivel sem volt meglepőbb, mint az eddigi tanítványai esetében. A lány haja hosszú, és éjfekete lett, mint minden hozzá hasonló vámpíré, a bőre színe felöltötte az éjszakai kéket, néhány árnyalattal talán sötétebbet, mint a többieké, a csontjai megnyúltak, így, ülő helyzetben is lehetett látni, hogy Reina sokkal magasabb, mint azelőtt. Csak az arca hasonlított hajdani, halandó formájához, de a tekintete sokkal felnőttebb lett, nem ugyanazé a tizennyolc éves kislányé, aki segített Raymondnak azon a szerencsétlen délutánon. A lány szemei tűzvörössé változtak, ez jelezte benne azt a hajlamot, amit mind a mestere, mind Maddock meglátott benne először. Reinából mégsem lett vörös vámpír, fekete lett, az a faj, amely alig néhány halandóból válik. Szárnyai még nem voltak, azok talán csak napokkal később jelennek meg, a lány meg fogja érezni. Maddock szavai még mindig gondolkodóba ejtették a férfit: „Érdemes lesz erre az életre, talán jobb bármelyikünknél.” Vajon mit jelenthetett ez? Hogy a lányból jobb vámpír válik? Hogyan lehetne egy fekete vámpír, egy gyilkos jobb a többinél? Raymondban kavarogtak a kérdések, amelyekre csak az idő adhatott választ.
A lány lassan felnézett, és rámosolygott a férfira.
- Nem bántam meg. Most rajtam a sor, hogy megköszönjem.
- Te soha, semmit nem bánsz meg, igazam van? – kérdezte komolyan. – Azt hittem, a király megöl. Utálok jelöltet vinni hozzá.
- Engem mégis elvittél, és azt mondtad, volt már néhány tanítványod előttem.
- Volt, valóban… te vagy a nyolcadik összesen, és a harmadik fekete vámpír. Egyszer majd találkozhatsz a testvéreiddel, de őket én is nagyon ritkán látom, réges-rég kirepültek a fészekből.
- Még sosem mondtad, hogy hány éves vagy…
- Háromszáztizenöt – vágta rá Raymond, és a szája sarkában egy huncut mosoly jelent meg. – Lehet, hogy te is megéred még, Reina…
- Reina? – a lány felvonta a szemöldökét.
- Maddock nevezett el így. Minden vámpírnak ő ad nevet, nekem is ő adott. A halandó neved már nem használható.
- Nem is kell, azt sosem szerettem. A Reina tetszik… - mondta a lány elgondolkodva, majd szélesen elmosolyodott. Egyre jobban érezte magát most, hogy a fájdalom múlófélben volt.
- És most mit szeretnél? Azt javaslom, élj az alkalommal, hogy megkérdezem, mert többször nem nagyon fogom.
- Most? Kérdezni. Megtudni mindent, amit eddig nem mondtál el, mert halandóként nem volt rá szükségem – kuncogott a lány.
Raymond felnevetett, és odaült a tanítványa mellé az ágyra.
- Rendben, halljam a kérdéseket, ne kímélj…
- Mikre fogsz megtanítani?
- Sikerült egy olyan kérdést feltenned, amire most nem válaszolok. Legyen meglepetés… Nem akarlak megijeszteni.
- Szerinted még van valami, amivel meg tudnál ijeszteni? – forgatta a szemeit Reina.
- Biztosan van, de nem akarok belemenni ebbe a témába. Most elég volt neked az átváltozás, a többi majd úgy egy hét múlva jön.
- Meddig tanul egy vámpír? Úgy értem, általában mennyi ideig?
- Néhány évig… A feketék van, hogy tovább is, de hogy neked mennyi idő kell majd, az csak rajtad áll…
- Gyorsan tanulok – mondta gyorsan a lány. – És a szárnyaim… Miért nincsenek még?
- Lesznek hamarosan, lehet, hogy csak néhány nap múlva. Addig nélkülük kell megélned, ha kipihented az átváltozást, kezdheted pihenni a szárnyak előhúzását.
Reina szemei tágra nyíltak.
- Azt ne mondd, hogy az is ilyen fájdalmas – morogta, és ismét a lobogó tűzre tévedt a tekintete. Egyetlen porcikája sem kívánta az újabb kínszenvedést. Raymond felsóhajtott, és csak hosszú hallgatás után válaszolt.
- Ki fogod bírni, minden vámpír átesik rajta, de nem kellemes. Ha megjelennek, érezni fogod a hátadban. Valamelyik naplementekor várhatod, és akkor nem lesz könnyű éjszakád.
- Mondd, hogy az az átalakulás nem fáj… - kérte a lány, hirtelen visszafordulva a férfihoz.
- Az semmiség, csak egy kis bizsergés – kuncogott Raymond. - Az első hajnal hamarosan eljön, de addigra jó lenne otthon lennünk. Még nem jártál nálam, most már épp ideje – mondta a férfi, és felállt az ágyról. Felsegítette Reinát, tudta, hogy az újszülött vámpír nehezen mozog, amíg meg nem szokja az új korlátait.